Նոյեմբերի 7-ին հնարավորություն ստեղծվեց ծանոթանալ հայկական ավանդական ուտեստի` ղափամայի պատրաստմանն ու համտեսել այն:
Միջոցառման հյուրերի շարքում էին ազգագրագետներ, հայկական խոհանոցի ծիսական կերակուրների գիտակներ և էթնոերաժիշտներ։
Ամեն տարի տոնելով և՛ բերքի տոնը, և՛ Համբարձման տոնը,Կենտրոն վարչական շրջանի մշակույթի, կրթության և սպորտի բաժնի մասնագետ Մարգարիտ Սագսյանը պատմեց, որ տարիներ շարունակ գրեթե բոլոր ավանդակաան տոները մեծ շուքով տոնում են Կենտրոն վարչական շրջանի 20 մանկապարտեզները. «Հավասարապես մասնակցում են խոհարարները, ծնողները և նույնիսկ մանուկները, բայց կոնկրետ ղափաման պատրաստել են խոհարարները` փորձելով իրենց ուժերը »։
Միջոցառման ընթացքում ժյուրիի անդամներն անցան բոլոր սեղանների կողքով, համտեսեցին ուտեստը, ծանոթացան ձևավորմանը և հանձնեցին մրցանակներ երեք անվանակարգերում` ամենագեղեցիկ ձևավորված սեղան, ամենայուօրինակ և հետաքրքիր ձևավորում ունեցող ղափամա և ամենամեծ ղափամա։
Բոլոր սեղանները լի էին տարատեսակ մրգերով, թթու լավաշներով և ընդեղենով։
Թիվ 17 մանկապարտեզի դաստիարակչուհի Անահիտ Հարությունյանն ասաց, որ ղափամայի պատրաստման մեծ աշխատանքում իրեն օգնել է ամուսինը։
Փառատոնի ընթացքում եղան ավանդական երգ ու պարերի կատարումներ: Հանդես եկան գեղարվեստական խմբեր և մանկապարտեզի սաները։
Ծիսական կերակուրների գիտակ Ռուզաննա Ծատուրյանը պարզաբանեց, թե ինչ բան է ղափաման և ինչպես կարելի է ճիշտ բաղադրատոմսով պատրաստել այն։ Նա հավելեց, որ նախկինում այն համարվել է տոնական և շատ սպասված ուտեստ. «Դրա պատճառներից է այն, որ հին ժամանակներում բրինձը թանկ է եղել և հասանելի ոչ բոլորին»։
Ըստ Մարգարիտ Սարգսյանի՝ ձեռքբերումներից գլխավորն այն է, որ 15 տարի առաջ Կենտրոն վարչական շրջանի մանկապարտեզներն ունեին ռուսամետ ուղղավածություն, իսկ հիմա մանկապարտեզի ողջ անձնակազմը հրաշալի տեղյակ է բոլոր տոների խորհուրդներին։
Երեխաները սիրով էին մասնակցում տոնակատարությանը։ Քաջատեղյակ էին ավանդական ուտեստների պատրաստման եղանակներին և պարերի միջոցով փորձեցին ներկաների որոշ չափով ծանոթացնել այդ ամենին։ Նշենք նաև,որ ուտեստի պատրաստման կարևորագույն բաղադրիչը ազգագրական փափուռի պարն է։
Մոնիկա Մամյան
2-րդ կուրս