Սեպտեմբերի 22-ին Տավուշի մարզի սահմանապահ Մովսես գյուղում առաջին անգամ կայացավ «Հացի տուն» փառատոնը:
Փառատոնի ընթացքում Տավուշի մարզպետ Հայկ Չոբանյանն իր ողջույնի խոսքում ասաց. «Շնորհավորում եմ «Հացի տուն» փառատոնի անցկացման կապակցությամբ, որն այսուհետ կանցկացվի ամեն տարի և Մովսես կհրավիրի մեր բազմաթիվ հայրենակիցների: Անկախությունն արժևորվել է Արցախյան ազատամարտով: Անկախությունը վաստակել ենք մեր եղբայրների շնորհիվ, ովքեր կանգնած են եղել մեր սահմանին և պաշտպանել այն: Սա վաստակած անկախություն է հայ ժողովրդի համար, մովսեսցու համար՝ հատկապես: Սերնդեսերունդ պետք է փոխանցենք այդ ուղերձը, որովհետև առանց հերոսության պատմության մեջ որևէ մեծ իրադարձություն չի լինում: Շնորհակալ ենք այն մարդկանց, ովքեր ապրում են Մովսեսում»:
Փառատոնին ներկա էին Բերդ համայնքի ղեկավար Հարություն Մանուչարյանը, Տավուշ թեմի առաջնորդ Տեր Բագրատ եպիսկոպոս Գալստանյանը և այլք:
![](https://journalist.am/wp-content/uploads/2019/10/70812724_534743960628578_2710938595086041088_n.jpg)
Հյուրերը և տեղի բնակիչները ծանոթացան հացի արարման պատմությանը, ներկա գտնվեցին ավանդական հացի պատրաստման ողջ գործընթացին:
![](https://journalist.am/wp-content/uploads/2019/10/IMG_5686.jpg)
Մովսես գյուղի հոգևոր առաջնորդ Տեր Աբել քահանա Քարտաշյանը հացի արարման պատմությունը ներկայացնելիս շեշտեց. «Բերդը, հայկական իրականության մեջ միակ տարածաշրջանն է, որտեղ պահպանվել է նախնադարյան հացի տեսակը՝ Կրկենին, որը պատրաստել են կրակի մեջ»:
![](https://journalist.am/wp-content/uploads/2019/10/IMG_5503.jpg)
Իսկ փառատոնի կրտսեր մասնակիցներից Նունե Ավագյանին, հատկապես դուր եկավ Տավուշյան Սալի քաղցրավենիքը, որը նա համտեսում էր առաջին անգամ:
Փառատոնի ողջ ընթացքում ներկայացված էին տաղավարներ՝ Բերդի հաց արտադրող ընկերությունների արտադրանքներով: Ներկաները համտեսեցին հացից պատրաստվող Կոնչոլ ճաշատեսակը, որը նույնպես լայն տարածում ունի Տավուշ աշխարհում:
![](https://i1.wp.com/journalist.am/wp-content/uploads/2019/10/70633252_2160234157416058_588030427831205888_n.jpg?fit=640%2C480&ssl=1)
Երեկոյան տեղի ունեցավ տոնական համերգ «Գաթա», «Կաթիլ» բենդերի, ինչպես նաև «Սասուն» ազգագրական երգի-պարի համույթի մասնակցությամբ:
Լիա Ավագյան
2-րդ կուրս